Kulturmarker

Solen värmer mot mitt ansikte och jag kan känna att våren äntligen är på gång. Hänger kameran över axeln och ger mig ut på min dagliga promenad, kanske finns det något att fotografera.
Skogen famnar mig när jag stiger in, jag hälsar på skogsfolket och som svar kommer en gul citronfjäril fladdrandes över min axel och följer med en bit.

Nu när snön har försvunnit kan man gå de gamla stigarna igen, stigar som trampats av folk i århundrade men nu nästan bortglömda. Denna stig som jag vandrar på kallas för Kyrkstigen, en liten rundslinga från motionsspåret. Först måste jag ta mig över en bro som har ruttnat, sakta tar jag mig över och på andra sidan har stigen försvunnit helt pga grisbök och är snart framme vid den gamla Båtmanstorpet, idag bara rester kvar. Går över tomten in på stigen som forfarande syns så väl men efter en stund är jag i kanten av hygget och blir förvirrad men jag vet att jag ska följa den röda snitseln och snart är jag ute på motionsspåret igen. Denna stig ska renoveras och broar fixas så folk kan återigen trampa på denna urgamla stig.
Sakta vandrar jag hemåt, vid Kyrkmyrskällan ser jag det lysa ute på hygget, tibasten blommar för fullt.

Även tussilagon lyser gult runt källan och man måste försöka få till en bild av dem samt blåsipporna.

Gamla kulturmarker har jag vandrat igenom, åkrar som man kämpat hårt med för öppna upp och sedan odla på men sedan sättas igen med gran. Den gamla källan som ska ha varit en hälsokälla, där folk släckte sin törst men också en tro att vattnet skulle läka krämporna. Och den gamla bostället som idag naturen har återtaget där folk har levat och brukat jorden. Stigen som folk gick för att komma mellan byarna och bruket. Att få vandra blanda allt detta är en speciell känsla.

2 reaktioner på ”Kulturmarker

    1. Man blir verkligen ödmjuk och därför känner man sorg hur man planterade igen alla åkrar där man slitet hårt för att få till brödfödan.Livet för var inte lätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.