Midvintertid

Kvicksilvret ligger långt under noll, -18 grader på morgonen och det är gnistrande kallt men solen värmer.
Att vara inne är svårt när det är så vackert så en promenad blev det i min favoritskog, den lilla skogspartiet efter Grevinnans väg i Strömsbergs bruk. Det finns en speciell stämning här och här finns också lämningar efter gamla kolbottnar.

Ån är fortfarande öppen men isen börjar lägga sig. En bit bort ser jag en rovfågel, något ligger på isen som den äter på.
En gång i tiden stod träden tätt här då det under Storas tid planterade igen parken men nu är plantagen borta och sakta håller man få till en parkmiljö igen.
Snart viker jag in på stigen som är Grevinnas väg, här red herrgårdens folk en gång i tiden och är numera en populär väg för brukets folk att vandra men jag viker av in i skogen. Massor med spår i snön och jag läser av vilka djur som gått där och kan se att det är både hare som räv, vildsvinen brukar det finnas gott av men ser inte till några spår av dem.

Bilden ovan kan man om man är van se diket som en gång i tiden var en stybbring (stybb= en blandning mellan kolkross och jord för att täcka kolmilan och göra den lufttät) Dessa diken berättar att här kolades det, kol som behövdes till kunna göra stångjärn. 3 st. av dessa kolbottnar ser man bra, har funnit en fjärde som är ej registrerad i fornsök men den är lurig att se.
Jag njuter när jag vandrar i skogen, snön ger landskapet ett nytt ansikte med snötunga träd och det vita täcket.

Men det är dags att lämna lugnet i skogen och vända hemåt, hoppas på fler fina dagar så man kan komma ut och njuta av vintern.
Jag stannar till vid broarna och ser uttern springa en bit bort, står en stund och väntar, hoppas att den dyker upp igen men den gör inte det. Jag har sett spåren efter den men nu fick jag se den också, kul. En härlig avslut på denna kalla men underbara vinterdagen.

2 reaktioner på ”Midvintertid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.