En drottning i skogen

Nu är den tiden där Guckuskorna blommar, en orkidé så olikt de andra blommor i den svenska faunan. Att vandra ut i skogen och så helt plötsligt så står de där i små klungor och det känns som magi.

Små insekter kryper runt och lockas ner i skon och när de kryper upp så blir blomman samtidigt pollinerad, naturens små knep att få fortsätta leva vidare.
Här i norduppland är vi bortskämda med Guckuskor i våra örtrika fuktiga kalkbarrskogar. Men skogsbruket gör att de kan vara hotade och hoppas att dessa som jag har fotograferat få fortsätta finnas vidare då det växer sällsyntheter på denna plats.

På vissa platser så växer det hundratals av dem och steg av många besökare har trampat upp stigar kring de olika kolonierna och vill man besöka dessa så kan jag rekommendera Måsjön, Gimo. https://naturkartan.se/sv/uppsalalan/masjon
Dagens tur avbröts då åskan rullade in och i sista stund hann man sätta sig i bilen innan himlen öppnade sig men jag återvänder snart igen, kanske inte till denna koloni då de finns som sagt många, innan de har blommat över.

4 reaktioner på ”En drottning i skogen

  1. Men WOW Lotta!! Vilka fantastiska bilder du visar oss. Ljuvligt vackra med så mycket känsla och man får riktigt en känsla om hur det ser ut på platsen dom befinner sig på. Jag scrollar upp och ner och blir alldeles lyrisk. Tack för att du delar med dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.