Året som gått

Så är vi inne i på årets sista dagar och jag gör en liten återblick på året som gått.
Den första fototuren för året går till Sikhjälma hamn i Hållnäs, där finns det ett ställe som är mycket fotograferad och det är lilla fyren som finns ute vid klipporna.

Och som alltid är mitt älskade Strömsbergs bruk väl dokumenterad av mig under årstidernas alla växlingar.

Och den sedvanliga turen till Gysinge där vi i Biofotoföreningen träffas en helg med en härlig samvaro med fotografering och bildvisning.

Vinter släpper sakta sitt grepp och våren börjar träda in. Jag och ett par kompisar besökte en liten bokskog strax Enköping.

Jag tog en tur till Florarna, en underbar härlig plats där man vandrar i en skogsmiljö som är unik. Hade planerat fler turer hit men tyvärr så blev det inte.

Med våren så kommer de efterlängtade blommorna, blåsippan som vitsippa och att få dyka ner bland dem är underbart, försöka fånga deras skönhet.

Sista april, nu ska vintern skrämts iväg och våren träda in, det sedvanliga fyrverkeriet som varit sedan Grevens tid.

Sköna maj välkommen som de sjunger i sången, nu kommer värmen och naturen slår ut i full blom. Ulliga underbara mosippor, guckuskon och ormbunkar är bara några av de växter jag fotograferar denna intensiva period som våren är.

Och så var det dags för årets första resa, ett ställe jag viljat besökt länge men nu äntligen, Runde i Norge, känt fågelställe med bl.a. Lunnefåglar och det var dem jag vill se och fotografera. Men då kroppen inte är i bra skick var det en tuff tur upp till dem men det var det värt.

Vi blev även med båt denna år, jag som är en utpräglad landkrabba ska försöka läras sig sjötermer och vänja sig med vatten något som är svårt efter en upplevelse i unga dagar som höll på sluta illa.

Men det är en viss charm att övernatta på en öde ö. Jag ska göra mitt bästa att försöka bli en bättre sjömänniska fast mitt hjärta tillhör skogen.

Underbara sommardagar går sakta över till höst och det är dags för kolning. Hårda arbetsdagar före, under och efter kolningen som tog all min energi och kraft och det märks att kroppen inte är bra, undrar om den någonsin kommer bli det efter infarkten.
I år hade vi kolardrängar som hjälpte oss och det underlättade en hel del i alla fall nattvaket.

En kolmila som var envis som sjutton och vi fick slå igen fast hon inte hade kolat ut fullständigt. Hon var snäll och såg ut som hon svalnade av snällt men det var bara en fasad, hon öppnade upp sig efter några veckor och bråkade ända fram till hon blev riven. Hon blev sent riven i år då en hemvärnsövning inföll den helgen vi brukade riva och sedan fyllde man jämt och då for vi upp till Höga kusten.

Helt dränerad på energi var jag under hela hösten så det blev inga planerade utflykter men några vändor till Ängskär med båten och baravara. En kväll när vi var där så fick jag norrskensalarm på telefonen och jag är glad att jag slet mig ut och gick ner till klipporna då jag fick uppleva ett ovanligt fenomen som kallas Steve.

Något som är underbart om hösten är alla svampar som dyker upp i alla de olika former och storlekar.

Och under mina skogspromenader här hemma fann jag en ny plats som ska undersökas mer utav men hösten har bestått av ett konstant grått dis med minimalt med ljus.

Till All helgonahelgen så har vi i teatergänget en spökvandring där besökarna får gå en vandring genom industribyggnaderna där det händer en hel del, enorm roligt men mycket arbete bakom.

Så var det dags för en ny resa, en resa som jag var lite nervös över men den överträffade alla mina förväntningar. Jag åkte till Kenya och till Nationalparken Masai Mara och redan på resan från Nairobi till Campen så såg jag att detta skulle bli något helt annorlunda mot de resor jag har gjort tidigare. Att se en helt annan kultur, turerna ute på savannen och se alla dessa djur som man endast sett på TV eller i djurpark och att få besöka Massajerna i deras by och få höra dem berätta om deras liv gjorde ett stort intryck på mig och jag kommer att bearbeta detta länge känner jag. En upplevelse som jag inte kan sätta ord på men en sak är säkert, om allt klaffar så återvänder jag dit igen.

Så som året är till ända är även detta blogginlägg, året som varit har inburit toppar som dalar, intressanta resor och upplevelser och fått träffa många människor.
Att få vandra i naturen och med kamerans hjälp dokumentera det jag ser, få vara kreativ och dela med mig till av mina upplevelser till er läsare är för mig en glädje då jag vill att även ni får vara med det jag upplever.

Men nu vill jag önska er alla en härlig gott nytt år och på återseende och ger en sista bild som är tagen idag på morgonen. Frukosten blev sent intagen då jag fick bråttom ut när jag såg ljuset som var helt underbart tillsammans med snön.

3 reaktioner på ”Året som gått

  1. Många vackra bilder du bjuder på, jag älskar lunnefåglar, så det var extra trevligt att läsa dina inlägg från Runde, och det har varit såå roligt att följa dig på din resa i Kenya. Önskar dig ett gott slut och ett Gott Nytt År!

    1. Tusen tack fina du. Att få se dessa fina Lunnefåglar var en upplevelse och förhoppningsvis kommer jag åter igen att få träffa dem men på en annan plats i Norge kommande år.
      Ha ett fint slut och ett gott nytt💗🎉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.