Etiketter

, , ,

Så var det åter dags att besöka Wild Brown bear Lodge i Finland, träffa björnar i härlig vårgrönska, ta spegelbilder när björnen står vid tjärnen, kanske även få se och fotografera björnungar. Så var det tänkt i alla fall när man bokade resan efter man hade varit där i midsomras. Ack, vad jag bedrog mig. Ett meddelande kom från Magnus som driver företaget Rovdjursland, packa ner era varmaste kläder, gärna en varm sovsäck, vintern är fortfarande kvar med mycket snö och minusgrader. Och så var det när vi kom fram till Lodgen, djup snö och kallt, våren hade inte anlänt ännu och fast det stod maj i kalendern så var det som det var i början av april.
Vi åt en ordentlig middag först innan det var dags  att packa fotoryggen, klä sig varmt och ge sig ut till gömslena.
Jag och min gömslekompis Anja började med gömsle nr 22, ett gömsle som ligger precis i kanten av ett tjärn men nu var allt ett vitt vinterlandskap.
Vi packade upp och installerade oss i gömslet och kröp in i sovsäcken för att hålla värmen. Nu var det bara att vänta på björnen, och vi väntade. Men det var inte björnen vi fick se utan järven!! Äntligen skulle jag få ta järvbilder och den var nära gömslet. Kamerorna började smattra på, ivriga för att få fina bilder och efter en mycket kort visit drog den tvärs över tjärnen in i skogen.
lottal-3790lottal-3801lottal-3813

Leende tittade vi på varandra, yes där satt den. Nu var det bara att vänta igen, när skulle den komma, björnen. Men den kom inte denna natt så på morgonen gick vi tillbaka till Lodgen för frukost och sova lite.
På kvällen var det åter dags att ge sig ut gömslena, denna gång var vi nr 1, ett av de äldsta gömslena, störst men lägst i tak så det var lite jobbigt att inte få sträcka ut.
Man sitter i gömslet från ca 17.00-07.00, det blir många timmar men det går förvånad snabbt ändå, speciellt om det händer något. Det är också meditativt att sitta och titta över myren, fundera och grubbla på livets svåra frågor.
Och nattens fråga stora fråga var, skulle björnen komma.
När man sitter i gömslet då passar man på att testa olika inställningar, se hur det fungerar och fåglarna som hela tiden finns runt om kan man testa och se om det blir bra.
Jag riktade in mig på träden och tog lite bilder.
lottal-3890

Plötsligt får jag se järven! Denna gång är det honan som har kommit, morrar lite, hon är på den sidan där jag har den sämre objektivet. Hon gräver och gräver för att få fram maten som ligger gömd i snön.

lottal-2198

När hon klar forsätter hon vidare, yes bästa kameran och zoomen får arbeta medan hon promenerar vidare.

lottal-3909lottal-3910lottal-3918

Så där så, nu hade man sett både honan som hanen, nu var det bara att vänta in björnarna.
När ljuset blev allt för dåligt var det dags att sova en liten stund, dubbla sovsäckar plus filt, varmt och skönt under alltihop men när man tittade fram så kröp man snabbt tillbaka, huva vad kallt. Men när ljuset började återvända fick man allt lov att gå upp, man kunde inte missa björnbesök.
Fullmånen lyste upp myren och vi spanade och spanade…
Morgonrodnaden lyste upp himlen och det blev lite trädfotografering…
lottal-3933lottal-3937

Och tittade där kom järven igen, suck. Var är björnarna?
Klockan började bli 0700 och vi packade ihop för att gå hem, äta frukost och sova lite, drömma om björnen som lufsar i snön med sina små bakefter. Kanske skulle vi se dem kommande natt…..

Fortsättning följer……

Rovdjursland

Wild Brown Bear Lodge

Annonser