Jag har länge varit nyfiken på Wild Nordics gömsle i Sandviken/Kungsberg och nu blev det äntligen av.
Jag tog plats i kojan redan på kvällen innan för att slippa åka så tidigt hemifrån. I Kungsberg så möte jag upp Sara som skjutsade mig ut till gömslet och efter en kort promenad så var vi framme. Kamerorna plockades upp och gjordes i ordning och sedan kröp man ner i sovsäcken.
Klockan ringde 05.30, kaminen tändes och kamerorna sattes i gluggarna och jag kröp ner igen i den varma och sköna sovsäcken och småslumrade tills det var lagom ljus. Lite frukost och sedan var det att vänta och se vad dagen hade att bjuda på. Ett litet tips, här kunde jag ej använda kök för att få varmt vatten och ibland finns det tillfällen när det inte kan/går använda kök för matlagning. Då finns det något som heter Barocook, det är ett kärl på 4 dl eller kokkärl på 1,2 liter där man har påsar som blir varma i kontakt med vatten. Detta gör att man kan få varmt vatten eller koka/ värma mat, mycket praktiskt.
Så nu satt jag med en kopp varm choklad och äggsmörgås och väntade på vad som skulle dyka upp.
lottal-2402.jpg

lottal-2560En ny bekantskap blev gråspetten som letade efter något ätbart. Sara som sköter detta ser till att gömma maten något som är bra.
Medan man sitter där ser jag örnen komma, en kungsörn, ta ett stort stycke mat och försvinna in i skogen. Tänkte en snabb tanke att den kommer jag inte se mer av och det stämde, man hörde den sitta och pipa, en snabb överflygning, mer fick jag se av den på hela dagen. Efter att örnen försvann kom en räv smygandes i skogskanten, tyvärr utom fotoavstånd.
Men det fanns så mycket andra fåglar att fotografera under dagen.
lottal-2525
Lavskrikan har hittat till gömslet, ännu är den ensam och hoppas den finner en partner. Lavskrikan har många tagit till sitt hjärta då den är så speciell. Den dyker upp när man vandrar i de norrländska skogarna, hoppas att det finns att få något ätbart. I Sandviken är längst söderut de finns.
lottal-2438lottal-2440lottal-2589

Och så fick jag syn på ekorren där den satt nästan gömd bakom trädet, ätandes på frön.
lottal-2466lottal-2464lottal-2462

När man sitter i gömsle och studerar livet kring det så upptäcker man saker som man inte märkt av tidigare. Och nötskrikan blev för mig en ahaupplevelse när jag fick höra deras småläten de hade till varandra.
lottal-2544lottal-2442

Och plötsligt satt den där, sparvhöken.
lottal-2528

Och här har jag haft en diskussion om det är en sparv eller duvhök och det ska vara en sparvhök efter pratat med en mycket kunnig inom fågelvärlden. (Uppdatering! Det ska tydligen vara en duvhök.)
lottal-2423lottal-2427

Inte hade man tråkigt där i gömslet, det fanns något att fotografera hela dagen. Mitt huvudintresse är landskap så att fotografera fågel och djur är något jag håller på att lära mig. Sakta lär jag mig hur kameran ska ställas in, med djur och fågel gäller det att vara snabb i tanke och handling tvärtemot landskap där man väntar in rätt ljus, funderar hur bilden ska tas innan man är klar att ta bilden.
Detta gömsle kommer det bli fler besök, kanske björn i sommar? Besök gärna Wild Nordics sida, Sara har många spännande aktiviteter för både fotografer som icke fotografer.
lottal-2504

Annonser