Det är hon som bestämmer!

2004 gjorde vi vår första kolmila och då gjorde vi allt från grunden. Göra iordningen en kolbotten, ta fram kolstybb (efter fått ok från markägaren) , hugga ved och sedan resa in och kola. Ett hårt arbete men med envishet och vilja så klarade vi det.
Nu, 2016 kolade vi vår femtonde kolmila, allt går numera på rutin och erfarenhet.
I år blev det lite tuffare än vanligt då det var svårt att få tag på ved men i sista stund fann vi en som kunde leverera åt oss. Veden var lite grov så den fick klyvas och delas i mindre bitar. På tre veckor så fixade vi veden, reste in och sedan dags för kolning.
lottal-1557

Den här varianten av inresning av veden i kolmilan har vi gjort tidigare och fungerat bra. Det är svårt att få ved som passar till milan men man får inte vara handlingsfattig utan komma på lösningar men det bästa är dock långved.
Sedan granris som ett täcke innan kolstybben läggs på, det är en blandning mellan krossad kol och jord. Om man inte hade granris skulle det rinna in mellan veden och kolningsprocessen förhindras.

lottal-1560.jpg
Så var det äntligen dags, tredje fredagen i augusti som traditionellt, tända milan. Kaffepannan stod på och hembakade kakor att bjuda besökare är också ett måste. Men vädret var inte det bästa, strax innan tändningen öppnade sig himlen och det vräkte ner och vi blev oroliga, skulle vi kunna tända? Men det höll uppe och vi kunde börja.
lottal-1568.jpg

Under hela dagen så matade vi henne med ved i tändtrumman tills hon blev mätt och vi kunde stänga den.

kgl04(Bild från K-G Lindblands sida om kolning)

Nu var det hon som bestämde och vi bara hjälpte till att sköta om henne. En kolmila är en hon då den har ett glödande inre, hett temperament och skötas med omsorg.
Fast vädret var inte det bästa kom många besökare som alltid är lika trevligt.
Dagen efter visade sig vädret från sin bästa sida och det var skönt för det var Strömsbergsdagen med aktiviteter i hela bruket och hos oss kunde man få äta kolbulle.
Denna dagen brukar det vara full fart från tidig morgon till sen kväll då vi anordnar funktionärsmiddag på kvällen med underhållning och alla är varmt välkomna att besöka oss.
lottal-1571.jpg

Så kom söndagen och dags för lite lugnare tempo, nu går milan i stort sett själv och det är bara att vänta och se hur länge kolningen kommer att gå men redan nu fanns känslan att det kommer gå längre än normalt, men det är hon som bestämmer och det är bara ta det lugnt.
lottal-1574.jpg

Sakta sjunker hon ihop vartefter veden kolas

lottal-1585.jpg

På måndagkväll vart det mys vid milan, tre spelmän kommer och spelar och jag känner hur mina fingrar vill greppa min nyckelharpa och spela med.
lottal-1609.jpg

Tisdagen kommer, hon fortsätter att kola, hon ger sig inte. De andra hade kolat ut måndagkväll, tisdagsmorgon men inte denna. Vi två ska arbeta på onsdag och måste nu bestämma vilken som kan ta ledigt.
lottal-1619.jpg

Så äntligen mitt på onsdag så går hon klart. Nu ska hon dämmas, alltså göra henne helt tätt så inget syre kommer in. Lufthålen stoppas igen, skorstenen tas bort, vattnas och klappas.
lottal-1655.jpg

Och så kommer hon stå i ca en månad med daglig omsorg så inget händer innan hon rivs. Det är då vi får veta hur mycket kol det blev.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.