Möte med björnar i midsommartid

Det är natt mot midsommar och jag blickar ut över skogstjärnen där älvorna dansar över vattnet. I min närhet kokoar en gök ivrigt,ett leende finns på mina läppar och känner mig tacksam, jag har sett min första björn. Senare hörs det steg, någon sniffar vid gömslet jag sitter i, kan det vara järven som kommer på besök?

Under fyra nätter på Wild Brown Bear i östra Finland tillbringade jag min midsommar med ett gäng fotografer, de flesta från mina trakter i norduppland. Resan hit har arrangerat av Magnus Fredriksson och Rovdjursland.
Resan startade tidig torsdagsmorgon, tåget till Arlanda gick 03.45 och några timmar sedan var man framme vid Lodgen, en snabb middag innan det var dags att vandra ut till gömslena. Här finns det 22 olika gömslen i olika miljöer, myr, sjö eller skog och man sätter sig i gömslet vid kl. 18 och vid 07.00 är det dags att vandra tillbaka till Lodgen för frukost och lite sömn.
lottal-2836.jpg

lottal-2851

lottal-0935

Tystnad gäller från man går från Lodgen och i gömslen är endast viskning som gäller för att ej skrämma björnarna. Man gömmer maten på olika ställen för att björnen ska söka efter födan men även att hålla vit och svartfåglarna borta så de ej äter upp maten. Med detta går björnarna över området för att leta efter vart maten finns. Det är magra efter har haft fullt upp med frieri men detta har gått över och nu är det mat som gäller, äta upp sig inför kommande vinter.

lottal-0798

lottal--6.jpg

Det är mäktigt att se dem och man känner sig ödmjuk. Känner ingen rädsla fast de är så nära.
Efter ett tag lär man känna igen de olika individerna, de ser olika ut i ansikte och kropp och pälsens färg. Nedanstående tre bilder är på Brutus.
lottal-0989
lottal-1132

lottal-6014

Men det blir långa stunder av väntan som man sitter och blickar ut över området och i väntan på björn så finns det så mycket annat man kan fotografera.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Men det är inte alltid man lyckas med bilden, skärpan sitter fel, man har inte haft kontroll över inställningarna mm. För mig är detta en utmaning då jag är van att ta det lugnt med mina landskapsfotografering. Här gäller det att ha kontroll över många saker för att det ska bli bra. Men det är en kul utmaning, sporrar en att bli en bättre fotograf.
Så är dessa tre bilder bra eller dålig? Det är upp till betraktaren, för mig känns det inte fel. Alla bilder behöver inte ha 100% skärpa….
lottal-0943

lottal--4

lottal--2

Under helgen fick jag lära känna nya trevliga personer och kul var att de flesta var från min egna trakt. I gömslet satt jag tillsammans med Kristin, en mycket trevlig tjej från Norge och vi hade många goa samtal. Och som jag skrev så var det en gök eller om det var flera som ihärdigt kokoade, tredje natten tror jag de/den började få problem då den inte lätt normalt utan fick något konstigt läte innan koko. Sista natten hade de/dem lugnat ned sig betydligt men det kommer vara ett bestående minne för oss alla då den/de höll igång nästan dygnet runt.
Varje midsommar ger jag mig ut på vildmarksäventyr, långt från fest och glam för att baravara och njuta och denna midsommar har varit den bästa på länge. Min utrustning för djur/fågelfotografering är inte av det bästa slaget men vad gör det när man har haft unika upplevelser som gett mersmak.
Tack Magnus för allt, det har varit fyra underbara dygn med många upplevelser och tack till er som var med, hoppas vi ses igen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

11 reaktioner på ”Möte med björnar i midsommartid

  1. Många fina bilder på de finska björnarna! Ni hade nog trevligt ute i gömslena med det verkar ändå vara ett lite ensamt värv :-))

  2. Fina och snygga bilder Lotta, måste vara häftigt att komma så nära björnar skulle själv inte vågaJag tittar på bilder från dom som vågar.
    Mvh / Hans

    1. Tackar, första gången man fotar björn men inte den sista. Man känner sig ödmjuk att få vara med dem och rädsla finns ej, mer respekt. Och kameran blir som ett filter som gör att man glömmer bort att vara rädd.

    1. Tack Calle. Tro nog att det inte är någon fara. Efter allt friande är det mat som gäller nu. All lycka till och hoppas du får många goa bilder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.