Guckusko

Den virtuella floran:
Guckusko är en högväxt, kraftig orkidé med krypande underjordisk jordstam. Stjälken kan bli nästan en halv meter hög och har tre eller fyra blad. Bladen är stora, brett ovala och något veckade. Guckusko blommar i juni-juli med mycket stora blommor som vanligen sitter ensamma i toppen av stjälken. De utspärrade kalkbladen är rödbruna och den stora toffelformade läppen är gul. En guckuskoplanta utvecklas långsamt och det kan ta över tio år innan den går i blom.
Guckusko kan inte förväxlas med andra arter.
Utbredning. Guckusko är sällsynt i hela Sverige, den finns mest i Mellansverige och saknas längst i söder. De största förekomsterna finns i Jämtlands, Dalarnas och Nordupplands kalktrakter. Den växer i fuktiga örtrika skogar på kalkrik mark.
Guckusko pollineras av små bin som lockade av blommans doft kryper ner i den toffelformade läppen. Någon nektar finns dock inte och när biet upptäcker detta försöker det krypa upp ur den hala blomläppen men kan bara lyckas i den trånga passage som finns i läppens bakre del, bakom ståndarna. Då biet kryper ut blir det samtidigt inklätt med pollen.
Etymologi. Artnamnet calceolus betyder liten sko, vilket syftar på blomläppens form. Svenska namnet guckusko omtalas redan av Linné som i Flora Svecica skriver att de kallas guckuskor i Roslagen, och gucku är än idag ett dialektalt ord för gök

De är här nu och de är riktigt häftiga orkidéer. Här hemma finns det platser där det de växer i hundratals och så finns en liten lokal där den ovanliga sorten växer där de är helt gula.
Och så fick en liten skogsstjärna få vara med…

7 reaktioner på ”Guckusko

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.